
Jak komponować posiłki przyjazne hormonom?
Posiłek przyjazny hormonom to taki, który:
• utrzyma stabilny poziom glukozy (cukru) w Twojej krwi,
• będzie działał p/zapalnie (lub po prostu nie będzie nasilał stanów zapalnych, towarzyszących większości zaburzeń hormonalnych),
• dostarczy Ci jak najwięcej wartości odżywczych (witamin, minerałów,) - najlepiej adekwatnych do Twojej jednostki chorobowej
Komponując posiłek skup się na tym, by znalazło się w nim:
• źródło białka,
• źródło węglowodanów,
• źródło tłuszczu,
• warzywa
BIAŁKO – dlaczego jest ważne?:
• Jest budulcem wielu hormonów (bez niego będzie ich za mało)
• Utrzymuje stabilny poziom glukozy w Twojej krwi
• Zwiększa sytość (dzięki niemu będziesz znacznie dłużej najedzona)
• Wspomaga regenerację Twoich mięśni (np. po całym dniu biegania od zadania do zadania) Jeśli chcesz po prostu zdrowo się odżywiać, zadbać o siebie pamiętaj o tym, by w każdym posiłku znalazła się KONKRETNA porcja wartościowego białka.
Przykłady porcji wartościowego białka:
• ½ kostki tofu
• hummus, masło orzechowe
• 1/2 szklanki strączków (fasola, soja, ciecierzyca, soczewica)
• 1 skyr lub inny jogurt wysokobiałkowy
• 2 plastry twarogu
• 2 jajka
• 1 serek wiejski
• 100 g chudego mięsa lub ryby
• 2 plastry łososia wędzonego
• 1/3 kulki mozzarelli
WĘGLOWODANY – dlaczego są ważne?
• To Twoje podstawowe źródło energii – najłatwiej przyswajalne i trawione przez organizm. Mózg na co dzień działa tylko i wyłącznie dzięki nim - dlatego gdy zjesz ich zbyt mało – będziesz rozdrażniona, senna i trudno będzie Ci się skoncentrować
• Jeśli bardzo ograniczysz węglowodany - organizm będzie wytwarzał je samodzielnie, z białek mięśniowych (innymi słowy, zaczniesz tracić mięśnie i będziesz słabsza)
Wartościowe źródła węglowodanów: makaron, chleb, kasze, ziemniaki, ryż, owoce.
WARZYWA – dlaczego są ważne?
Nie ma zdrowej diety bez warzyw i kropka! Warzywa to:
• źródło witamin,
• źródło minerałów,
• źródło błonnika,
• źródło substancji p/zapalnych,
• źródło substancji p/nowotworowych.
Jakie warzywa wybierać? Różnokolorowe - dbaj o to, by na Twoich talerzach w ciągu dnia znalazły się różne kolory warzyw (zielone, czerwone, pomarańczowe, fioletowe, żółte). Nie dość, że wizualnie będzie to dla Ciebie przyjemniejsze, to zwiększysz wtedy prawdopodobieństwo dostarczenia sobie wszystkich najlepszych witamin i minerałów
Jak jeść więcej warzyw? Przemycaj warzywa w różnych formach: zupy kremy, sosy, dipy, hummusy, pasty, koktajle (garści szpinaku naprawdę nie czuć w słodkim koktajlu), potrawki warzywne, kanapki, burgery – oprócz chleba - możesz położyć warzywa również na talerzu i fajnie doprawić.
TŁUSZCZE – dlaczego są ważne?
• Są składnikiem budulcowym wielu hormonów! (gdy jest ich za mało, hormonów będzie za mało)
• Wspomagają działanie p/zapalnie!
• Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego (dzięki nim, Twój mózg pracuje sprawniej, będziesz mniej nerwowa)
• Pomagają przyswajać witaminy A, D, E, K.
• Są nośnikiem smaku
• Są wartościowym źródłem energii Wartościowe źródła tłuszczu: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej rzepakowy rafinowany (do smażenia, pieczenia), siemię lniane, czarnuszka, nasiona (słonecznik, dynia i inne), orzechy (wszelkiego rodzaju), olej lniany, z wiesiołka oraz inne roślinne oleje (na zimno, np. do sałatek), awokado.
Jestem Beata poznaj mnie bliżej
Dzięki zdobytej wiedzy z psychodietetyki i żywienia człowieka uczę jak osiągnąć zamierzony cel i utrzymać efekty. W moje Poradni Dietetycznej znajdziesz wsparcie dietetyczne i solidną dawkę motywacji. Nie tylko pomagam zmieniać nawyki żywieniowe i redukować zbędne kilogramy, ale również edukuję, wspólnie rozpoznajemy przyczyny niewłaściwego odżywiania się
Czytaj więcej