Jak zbudować odporność w sezonie infekcyjnym?
Okres jesienno-zimowy to czas sprzyjający infekcjom. Spadek temperatury oraz mniejsza ilość dostępnego światła słonecznego, które stymuluje produkcję witaminy D, skutkują osłabieniem organizmu i podatnością na atak wirusów oraz bakterii.
Odporność to najważniejszy element w sezonie infekcyjnym, ponieważ to właśnie nasz system odpornościowy stanowi pierwszą linię obrony przed szkodliwymi czynnikami. Układ odpornościowy wykonuje w tym czasie ogromną pracę, dlatego warto zadbać o jego prawidłowe funkcjonowanie.
Czym jest odporność? Odpornością nazywamy sposób, w jaki nasz organizm radzi sobie ze szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak: wirusy, bakterie i grzyby, szkodliwy wpływ pasożytów i warunków atmosferycznych. Od naszej odporności zależy również to czy organizm radzi sobie z eliminacją nieprawidłowo funkcjonujących komórek. Każdy człowiek posiada odporność wrodzoną - kształtują ją geny dziedziczone z pokolenia na pokolenie oraz odporność nabytą – zależy ona od bakterii, wirusów i alergenów, z którymi mieliśmy kontakt przez całe życie oraz stanu ogólnego organizmu. Odporność nabyta kształtuje się przez całe życie. Jest ona ostatnią linią obrony organizmu. Uruchamiana jest w momencie, gdy mechanizmy odpowiedzi wrodzonej nie podołają zwalczaniu patogenów.
Pierwsze bariery ochronne organizmu to elementy odporności wrodzonej:
- niskie pH skóry,
- niskie pH błon śluzowych układu pokarmowego,
- enzymy bakteriobójcze,
- flora bakteryjna,
- naturalne odruchy np. kaszel, kichanie, gorączka
Co osłabia odporność? Nasz styl życia ma ogromny wpływ na naszą odporność. Istnieją czynniki warunkujące gotowość organizmu do walki z infekcjami, którymi możemy odpowiednio zarządzać. Aby walczyć ze spadkiem odporności, warto dowiedzieć się, co może przyczynić się do jej osłabienia.
Odporność osłabia:
- stres - szczególnie długotrwający, chroniczny stres może opóźnić gojenie, zwiększyć częstotliwość i nasilenie infekcji oraz pogorszyć istniejące problemy zdrowotne
- zbyt mała ilość snu - podczas snu układ odpornościowy uwalnia cytokiny - białka, które zwalczają stany zapalne
- niewłaściwa dieta - bogata w cukier, tłuszcze nasycone, rafinowane oleje oraz nadmiar soli
- używki - spożywanie alkoholu wpływa na zwiększanie poziomu IgE w surowicy. Zawarta w tytoniu nikotyna podnosi poziom kortyzolu (hormonu stresu), który hamuje aktywność komórek odpornościowych
- nadmiar i niedobór jedzenia - nadmiar kalorii sprawia, że energia jest zużywana na długotrwałe procesy trawienia, niedobór kalorii skutkuje brakami cennych witamin i minerałów, białek i innych związków
- odwodnienie - gdy nie dostarczamy odpowiedniej ilości wody do organizmu funkcje komórek i błon komórkowych słabną, a wraz z nimi maleją zdolności obronne organizmu
Co należy zrobić, aby wesprzeć naturalną tarczę obronną organizmu? Poznaj kilka skutecznych sposobów:
- suplementacja witamin i minerałów - suplementacja dietetyczna to skuteczny i bezpieczny sposób na wsparcie organizmu w walce z infekcjami
- odpowiednia ilość witamin i minerałów - staraj się dostarczać swojemu organizmowi w codziennej diecie i suplementacji odpowiednią ilość witamin i minerałów, szczególnie witaminy C, D, A oraz minerałów takich jak cynk, magnez, żelazo
- regularne kontrole lekarskie - profilaktyka zdrowia to też regularne badania i sprawdzanie swojego stanu zdrowia. Diagnostyka powinna obejmować:
- badania krwi np.: podstawową morfologię, żelazo i ferrytynę, poziom witaminy D3, glukozę i insulinę na czczo, ogólne badanie moczu, warto też regularnie kontrolować stan wątroby i profilu lipidowego
- badania obrazowe: USG jamy brzusznej (przynajmniej raz na dwa lata).
- kobiety przynajmniej raz w rok: kontrola ginekologiczna, cytologia, USG piersi. mężczyźni: profilaktyka prostaty w konsultacji z urologiem
- zdrowa dieta - dobrze zbilansowana i zróżnicowana dieta to klucz do zaspokojenia organizmu w składniki odżywcze ze wszystkich grup pokarmowych. Najbardziej kluczowym składnikiem diety w kontekście budowania odporności jest białko. Źródła białka: mięso, ryby, nabiał, jaja, rośliny strączkowe. Kwasy tłuszczowe nie tylko transportują witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, ale też biorą udział w regulacji stanów zapalnych. Ich źródłem są np.: oliwa z oliwy, orzechy, nasiona, masło, kwasy omega-3. Błonnik i złożone węglowodany takie jak warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe to cenny pokarm dla naszej mikrobioty, która również aktywnie wspiera funkcje odpornościowe
- unikanie stresu - długotrwały stres może osłabić znacznie odporność i zwiększyć podatność na infekcje. Odpowiednie metody relaksacji, spacer, rower, słuchanie muzyki, masaż czy poświęcanie czasu na aktywność, która sprawia Ci przyjemność to dobry sposób na rozładowanie napięcia
- odpowiednia ilość snu - odpowiednia ilość snu na dobę, po 7-9 godzin ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania układu immunologicznego. Warto wypracować nawyk chodzenia spać o regularnej porze
- unikanie nadmiernego spożycia cukru i sztucznych dodatków - nadmierna konsumpcja cukru i sztucznych dodatków może mieć negatywny wpływ na naszą odporność. Cukier obniża zdolność organizmu do zwalczania infekcji Pamiętaj, że wzmacnianie odporności to proces, który wymaga regularności i systematyczności. Odporność nie rośnie w sposób natychmiastowy, dlatego warto zacząć te nawyki kształtować jak najwcześniej.
Cześć! Jestem Beata poznaj mnie bliżej
Jestem dyplomowanym dietetykiem z wieloletnim stażem pracy, zatem możesz mieć pewność, że będzie nad Tobą czuwała osoba, która ma doświadczenie i odpowiednie kwalifikacje. Moja oferta idealnie sprawdzi się u Ciebie jeśli: * chcesz zacząć jeść zdrowo i smacznie * nie chcesz rezygnować ze swoich ulubionych potraw * masz wrażenie, że ciągle jesteś na diecie, ale bez efektów * potrzebujesz indywidualnego podejścia lub diety w wybranych jednostkach chorobowych. Dokładnie tak jak Ty lubię jeść smacznie i zdrowo, ale nie lubię spędzać długich godzin w kuchni. Możesz mieć pewność, że potrawy, które dla Ciebie przygotuję nie będą czasochłonne, a proponowane przeze mnie smaki na pewno przypadną Ci do gustu. Przekonasz się, że Twoja dieta nigdy wcześniej nie była tak smaczna!
Czytaj więcej