Slide 2
Jak zbudować odporność w sezonie infekcyjnym?

Jak zbudować odporność w sezonie infekcyjnym?  

Calendar icon 18 listopada 2023

Okres jesienno-zimowy to czas sprzyjający infekcjom. Spadek temperatury oraz mniejsza ilość dostępnego światła słonecznego, które stymuluje produkcję witaminy D, skutkują osłabieniem organizmu i podatnością na atak wirusów oraz bakterii.

Odporność to najważniejszy element w sezonie infekcyjnym, ponieważ to właśnie nasz system odpornościowy stanowi pierwszą linię obrony przed szkodliwymi czynnikami. Układ odpornościowy wykonuje w tym czasie ogromną pracę, dlatego warto zadbać o jego prawidłowe funkcjonowanie.

Czym jest odporność? Odpornością nazywamy sposób, w jaki nasz organizm radzi sobie ze szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, takimi jak: wirusy, bakterie i grzyby, szkodliwy wpływ pasożytów i warunków atmosferycznych. Od naszej odporności zależy również to czy organizm radzi sobie z eliminacją nieprawidłowo funkcjonujących komórek. Każdy człowiek posiada odporność wrodzoną - kształtują ją geny dziedziczone z pokolenia na pokolenie oraz odporność nabytą – zależy ona od bakterii, wirusów i alergenów, z którymi mieliśmy kontakt przez całe życie oraz stanu ogólnego organizmu. Odporność nabyta kształtuje się przez całe życie. Jest ona ostatnią linią obrony organizmu. Uruchamiana jest w momencie, gdy mechanizmy odpowiedzi wrodzonej nie podołają zwalczaniu patogenów.

Pierwsze bariery ochronne organizmu to elementy odporności wrodzonej:

  • niskie pH skóry,
  • niskie pH błon śluzowych układu pokarmowego,
  • enzymy bakteriobójcze,
  • flora bakteryjna,
  • naturalne odruchy np. kaszel, kichanie, gorączka

Co osłabia odporność? Nasz styl życia ma ogromny wpływ na naszą odporność. Istnieją czynniki warunkujące gotowość organizmu do walki z infekcjami, którymi możemy odpowiednio zarządzać. Aby walczyć ze spadkiem odporności, warto dowiedzieć się, co może przyczynić się do jej osłabienia.

Odporność osłabia:

  • stres - szczególnie długotrwający, chroniczny stres może opóźnić gojenie, zwiększyć częstotliwość i nasilenie infekcji oraz pogorszyć istniejące problemy zdrowotne
  • zbyt mała ilość snu - podczas snu układ odpornościowy uwalnia cytokiny - białka, które zwalczają stany zapalne
  • niewłaściwa dieta - bogata w cukier, tłuszcze nasycone, rafinowane oleje oraz nadmiar soli
  • używki - spożywanie alkoholu wpływa na zwiększanie poziomu IgE w surowicy. Zawarta w tytoniu nikotyna podnosi poziom kortyzolu (hormonu stresu), który hamuje aktywność komórek odpornościowych
  • nadmiar i niedobór jedzenia - nadmiar kalorii sprawia, że energia jest zużywana na długotrwałe procesy trawienia, niedobór kalorii skutkuje brakami cennych witamin i minerałów, białek i innych związków
  • odwodnienie - gdy nie dostarczamy odpowiedniej ilości wody do organizmu funkcje komórek i błon komórkowych słabną, a wraz z nimi maleją zdolności obronne organizmu    

Co należy zrobić, aby wesprzeć naturalną tarczę obronną organizmu? Poznaj kilka skutecznych sposobów:

  • suplementacja witamin i minerałów - suplementacja dietetyczna to skuteczny i bezpieczny sposób na wsparcie organizmu w walce z infekcjami
  • odpowiednia ilość witamin i minerałów - staraj się dostarczać swojemu organizmowi w codziennej diecie i suplementacji odpowiednią ilość witamin i minerałów, szczególnie witaminy C, D, A oraz minerałów takich jak cynk, magnez, żelazo
  • regularne kontrole lekarskie - profilaktyka zdrowia to też regularne badania i sprawdzanie swojego stanu zdrowia. Diagnostyka powinna obejmować:
  1. badania krwi np.: podstawową morfologię, żelazo i ferrytynę, poziom witaminy D3, glukozę i insulinę na czczo, ogólne badanie moczu, warto też regularnie kontrolować stan wątroby i profilu lipidowego
  2. badania obrazowe: USG jamy brzusznej (przynajmniej raz na dwa lata).
  3. kobiety przynajmniej raz w rok: kontrola ginekologiczna, cytologia, USG piersi. mężczyźni: profilaktyka prostaty w konsultacji z urologiem
  • zdrowa dieta - dobrze zbilansowana i zróżnicowana dieta to klucz do zaspokojenia organizmu w składniki odżywcze ze wszystkich grup pokarmowych. Najbardziej kluczowym składnikiem diety w kontekście budowania odporności jest białko. Źródła białka: mięso, ryby, nabiał, jaja, rośliny strączkowe. Kwasy tłuszczowe nie tylko transportują witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, ale też biorą udział w regulacji stanów zapalnych. Ich źródłem są np.: oliwa z oliwy, orzechy, nasiona, masło, kwasy omega-3. Błonnik i złożone węglowodany takie jak warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe to cenny pokarm dla naszej mikrobioty, która również aktywnie wspiera funkcje odpornościowe
  • unikanie stresu - długotrwały stres może osłabić znacznie odporność i zwiększyć podatność na infekcje. Odpowiednie metody relaksacji, spacer, rower, słuchanie muzyki, masaż czy poświęcanie czasu na aktywność, która sprawia Ci przyjemność to dobry sposób na rozładowanie napięcia
  • odpowiednia ilość snu - odpowiednia ilość snu na dobę, po 7-9 godzin ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania układu immunologicznego. Warto wypracować nawyk chodzenia spać o regularnej porze
  • unikanie nadmiernego spożycia cukru i sztucznych dodatków - nadmierna konsumpcja cukru i sztucznych dodatków może mieć negatywny wpływ na naszą odporność. Cukier obniża zdolność organizmu do zwalczania infekcji Pamiętaj, że wzmacnianie odporności to proces, który wymaga regularności i systematyczności. Odporność nie rośnie w sposób natychmiastowy, dlatego warto zacząć te nawyki kształtować jak najwcześniej.  

    Cześć! Jestem Beata poznaj mnie bliżej

    Jestem dyplomowanym dietetykiem z wieloletnim stażem pracy, zatem możesz mieć pewność, że będzie nad Tobą czuwała osoba, która ma doświadczenie i odpowiednie kwalifikacje. Moja oferta idealnie sprawdzi się u Ciebie jeśli: * chcesz zacząć jeść zdrowo i smacznie * nie chcesz rezygnować ze swoich ulubionych potraw * masz wrażenie, że ciągle jesteś na diecie, ale bez efektów * potrzebujesz indywidualnego podejścia lub diety w wybranych jednostkach chorobowych. Dokładnie tak jak Ty lubię jeść smacznie i zdrowo, ale nie lubię spędzać długich godzin w kuchni. Możesz mieć pewność, że potrawy, które dla Ciebie przygotuję nie będą czasochłonne, a proponowane przeze mnie smaki na pewno przypadną Ci do gustu. Przekonasz się, że Twoja dieta nigdy wcześniej nie była tak smaczna!

    Czytaj więcej

    Zadzwoń, aby umówić się na wizytę

    Gratulacje! Produkt został dodany do Twojego koszyka

    Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

    Ten produkt znajduje się obecnie w koszyku

    Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka
    Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.