Slide 2
Dieta na jesienną chandrę

Dieta na jesienną chandrę  

Calendar icon 14 października 2020

Niedobór światła słonecznego, niska temperatura za oknem, szybko kończący się dzień sprawiają, że świat dookoła wydaje nam się szary i ponury, a chęć do jakiejkolwiek aktywności fizycznej czy społecznej spada niemal do zera. Dopada nas jesienna chandra. Zaczynamy zajadać stresy i smutki, sięgać po niezdrowe przekąski…znacie to?
Zaczyna gubić nas ochota na słodkie. Podjadanie jest niezgodnie z zasadami prawidłowego żywienia i jest jedną z przyczyn przybierania na wadze. Ponadto wpływa negatywnie na nasze samopoczucie.
Nie daj się zgubić słodyczom i przekąskom, postaraj się nie wpadać w wir niezdrowych nawyków żywieniowych!
Recepta na jesienną chandrę jest w zasięgu ręki – wystarczy sięgnąć po zdrowe „poprawiacze humoru”, które dostarczą Ci witamin i składników mineralnych, wpływających pozytywnie na nasze samopoczucie. Idealne będą warzywa i owoce oraz stworzone z nich przekąski, koktajle, smoothies, sałatki czy musy owocowe, z dodatkiem naturalnych płatków i otrębów.
W ograniczonej ilości (ze względu na kaloryczność) można także korzystać z orzechów i nasion, które będą świetnym dodatkiem do owocowych i warzywnych przegryzek. A im bardziej kolorowe będą posiłki – tym większą ochotę będziemy mieli aby je zjeść!
Dodatkowo warto wspomnieć, że istnieje szereg składników odżywczych, które mogą pomóc nam przetrwać okres obniżonego nastroju spowodowanego jesienną aurą. Zadbajmy o to, by nie zabrakło ich w naszym jadłospisie!
Pierwszy z nich to tryptofan, który należy do grupy tzw. aminokwasów egzogennych. Oznacza to, że organizm nie jest w stanie sam go wytworzyć, dlatego też konieczne jest dostarczenie go wraz z pożywieniem. Tryptofan jest prekursorem serotoniny (zwanej także „hormonem szczęścia”), która odpowiada za poczucie dobrostanu, bezpieczeństwa, ufności, modulację nastroju i umiejętności koncentracji. Badania naukowe wykazały, iż osoby, które miały zmniejszone stężenie serotoniny we krwi, częściej były narażone na depresję, agresywne zachowania, migrenowe bóle głowy. Mimo że tryptofan jest aminokwasem, nie oznacza to, że należy zwiększyć spożycie białka w diecie. Paradoksalnie dieta bogatobiałkowa zmniejsza stężenie tryptofanu, ponieważ konkuruje on z pozostałymi aminokwasami o połączenie z odpowiednimi receptorami w naszym organizmie. Aby zapewnić naszemu organizmowi odpowiednią ilość tryptofanu, należy zwrócić szczególną uwagę na odpowiednią podaż witaminy B6, B12 i kwasu foliowego, które są niezbędne do prawidłowej przemiany tego aminokwasu w serotoninę. Źródłem tryptofanu są: chleb pełnoziarnisty, mleko, kasza manna, ser żółty, banany, kurczak, indyk. W witaminy z grupy B bogate są: jaja, otręby, płatki owsiane, warzywa, kiełki pszenicy, drożdże piwne, kurczak, indyk, wątróbka.
Ogromne znaczenie ma także ilość i jakość tłuszczów, które spożywamy. Niekorzystny wpływ na nasze samopoczucie ma wysokie spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych, kosztem spożycia węglowodanów. Skutkuje to występowaniem zachowań depresyjnych, zaburzeń nastroju oraz wzrostem napięcia. Nasycone kwasy tłuszczowe występują w pełnotłustym mleku i produktach mlecznych, smalcu, wieprzowinie, wołowinie.
W modulacji nastroju pomocne mogą być kwasy tłuszczowe omega-3 – suplementacja nimi wpływa na proces uczenia się, zapobiega występowaniu agresji, demencji, ADHD, zmniejsza zmęczenie. Ponadto mają one pozytywny wpływ na nasze serce, skórę i odporność. Organizm sam nie produkuje tych kwasów, dlatego konieczne jest dostarczenie ich z pożywieniem lub suplementacja.
Kolejnym składnikiem, który wpływa na nasze samopoczucie, jest wspomniany wcześniej kwas foliowy. Jego niedobór w diecie powoduje nie tylko nieprawidłowe przemiany tryptofanu, ale także zwiększenie stężenia homocysteiny w surowicy krwi. Wykazano związek pomiędzy wysokim stężeniem tego składnika a występowaniem depresji. Ponadto podwyższony poziom homocysteiny we krwi jest czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, takich jak choroba niedokrwienna serca, udar mózgu czy zawał mięśnia sercowego. Oprócz kwasu foliowego, na jej stężenie w organizmie ma także wpływ witamina B6 i witamina B12. Kwas foliowy w dużej ilości możemy znaleźć w sałacie, kapuście, burakach, fasoli, soi, soczewicy, chlebie razowym, wątróbce, natce pietruszki, ogórkach.

Cześć! Jestem Beata poznaj mnie bliżej

Jestem dyplomowanym dietetykiem z wieloletnim stażem pracy, zatem możesz mieć pewność, że będzie nad Tobą czuwała osoba, która ma doświadczenie i odpowiednie kwalifikacje. Moja oferta idealnie sprawdzi się u Ciebie jeśli: * chcesz zacząć jeść zdrowo i smacznie * nie chcesz rezygnować ze swoich ulubionych potraw * masz wrażenie, że ciągle jesteś na diecie, ale bez efektów * potrzebujesz indywidualnego podejścia lub diety w wybranych jednostkach chorobowych. Dokładnie tak jak Ty lubię jeść smacznie i zdrowo, ale nie lubię spędzać długich godzin w kuchni. Możesz mieć pewność, że potrawy, które dla Ciebie przygotuję nie będą czasochłonne, a proponowane przeze mnie smaki na pewno przypadną Ci do gustu. Przekonasz się, że Twoja dieta nigdy wcześniej nie była tak smaczna!

Czytaj więcej

Zadzwoń, aby umówić się na wizytę

Gratulacje! Produkt został dodany do Twojego koszyka

Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

Ten produkt znajduje się obecnie w koszyku

Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka
Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.