Żywienie kliniczne w chorobach
Prawidłowy sposób odżywiania jest niezbędnym elementem leczenia lub profilaktyki chorób.
Plan modelowy w żywieniu klinicznym obejmuje szczegółowy wywiad żywieniowo – medyczny, pomiary antropometryczne, badanie składu ciała na analizatorze marki Tanita, indywidualny 2 tygodniowy plan żywieniowy wraz z przepisami, zaleceniami i listą zakupów w danej jednostce chorobowej, takiej jak:
- Insulinooporności
- Cukrzycy typu II
- Nadciśnieniu
- Chorobach serca
- Dnie moczanowej
- Miażdżycy i zaburzeniach lipidowych (hiperlipiedmia mieszana, hipertriglicerydemia, hipercholesterolemia)
- Niedokrwistości
- Chorobach tarczycy (Niedoczynność tarczycy, Hashimoto)
- Zaparciach
- Chorobie refluksowej przełyku
- Celiakii, nietolerancjach glutenu
Wizyty kontrolne odbywają się co miesiąc celem monitorowania przebiegu realizacji zaleceń, samopoczucia, parametrów ciała.