Slide 2
Smaki lata

Smaki lata  

Calendar icon 18 czerwca 2021

Lato! Otula ciepłem słonecznych dni, zachwyca różnorodnością kolorów i pachnie bogactwem sezonowych owoców i warzyw. To idealny czas na wzbogacenie jadłospisu w naturalne produkty – skarbnicę witamin i minerałów, które dają zdrowie i przedłużają młodość. Owoce i warzywa, które pojawiają się w sezonie mają najwyższą wartość odżywczą. Truskawki, czereśnie, wiśnie, maliny, agrest, porzeczki – to niektóre z letnich owoców.

Truskawki mają beta-karoten i witaminy z grupy B, żelazo, wapń, potas, magnez. Zawierają dużo rozpuszczalnego błonnika oraz bromelinę - enzym rozkładający białka. Truskawki mają działanie krwiotwórcze, wzmacniają organizm. Poleca się je chorym na wątrobę, nerki, reumatyzm.

W czereśniach jest dużo witamin C, A, z grupy B, potasu, wapnia, żelaza, magnezu, cynku, miedzi, manganu. Są dość kaloryczne - porcja 100 g czereśni to 61 kcal. Regulują procesy przemiany materii, wspomagają leczenie niektórych schorzeń wątroby i pęcherza, kamicy nerkowej, opóźniają rozwój miażdżycy, dodają energii. Poprawiają samopoczucie osób cierpiących na reumatyzm.

Maliny są źródłem witaminy C, beta-karotenu, witamin E, B1, potasu, wapnia, fosforu, kwasów organicznych i flawonoidów. Znacząco zwiększają odporność, chronią przed infekcjami. Łagodzą biegunki i niestrawność. Mają działanie moczopędne, pomagają przy chorobach stawów. Sprzyjają utrzymaniu zdrowej skóry, kości i zębów. 

Wiśnie zawierają antocyjany chroniące przed działaniem wolnych rodników. Korzystnie wpływają na produkcję krwinek czerwonych. Dostarczają witamin C i A. Sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu i cukru, wiążą metale ciężkie i usuwają je z organizmu. Dzięki zawartości potasu i sodu są moczopędne.

Porzeczki mają sporo witamin z grupy B, PP, K (zwłaszcza czarne), beta-karotenu, dużo żelaza, potasu, wapnia, magnezu, miedzi, fosforu, kwasów organicznych. Regenerują naczynia włosowate, chronią serce. Dobrze gaszą pragnienie, łagodzą zgagę, regulują przemianę materii. Zawarte w porzeczkach antocyjany działają przeciwzapalnie, zapobiegają przeziębieniom, wspomagają leczenie zatruć pokarmowych. 

Wśród letnich warzyw warto wyróżnić szparagi - są one cennym urozmaiceniem diety z uwagi na zawartość witamin A i C, potasu, błonnika oraz kwasu foliowego, który pomaga w naprawie uszkodzonych komórek, pozytywnie wpływa na pracę układu krążenia i jest szczególnie zalecany kobietom planującym zajść w ciążę. Szparagi zawierają również duże ilości białka – glutationu, pomocnego w profilaktyce chorób nowotworowych i Alzheimera. W łodyżkach znajduje się inulina należąca do grupy węglowodanów, niezbędna do wzrostu dobroczynnych dla naszego organizmu bakterii, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego.

Prozdrowotne właściwości wykazuję również rabarbar. Ma wysoką zawartością składników mineralnych – manganu, wapnia, potasu oraz witamin C i K. Ma działanie antyoksydacyjnie oraz antyalergiczne. 

Zdrowa i niskokaloryczna jest botwinka, czyli młode liście oraz korzeń buraka ćwikłowego. Kryje w sobie wiele cennych składników – m.in.: duże ilości żelaza, witamin i minerałów. Pomaga w koncentracji, uspokaja nerwy, a także chłodzi organizm. Botwina usprawnia procesy trawienia, wspomaga pracę wątroby i jest doskonałym sposobem na zgagę. Ponadto zwalcza wolne rodniki, poprawia kondycję cery oraz opóźnia procesy starzenia 

W sezonie letnim warto do menu włączyć także niskokaloryczną kalarepę. Podobnie jak większość warzyw kapustnych zawiera izotiocyjany i indole, pomocne w profilaktyce chorób nowotworowych. Oprócz wielu witamin i składników mineralnych kalarepa dostarcza również luteinę, która korzystanie wpływa na prawidłowy proces widzenia. Liście tego warzywa przyczyniają się z kolei do oczyszczenia organizmu i zahamowania stanów zapalnych.

Wysoką wartość odżywczą sezonowych warzyw i owoców koniecznie wykorzystujmy do przygotowania posiłków, które będę nie tylko smaczne, ale także cenne dla naszego zdrowia i samopoczucia.

Zielony koktajl:

Składniki: 1 banan, 1-2 garście szpinaku lub jarmużu, ½ szklanki truskawek, szklanka jogurtu naturalnego.

Sposób przygotowania: Składniki zmiksować.  

Chłodnik z botwinką:

Składniki:  2 szklanki jogurtu naturalnego, pęczek botwiny, 1 ogórek, 4 rzodkiewki, 1 jajo, sól, pieprz, ½ łyżeczki cukru, sok z cytryny do smaku.

Sposób przygotowania:  Botwinkę umyć, posiekać, ugotować do miękkości w malej ilości wody. Ogórek, rzodkiewki  umyć i pokroić w drobna kostkę. Do jogurtu dodać botwinkę, posiekane warzywa, koperek, szczypiorek i wymieszać. Doprawić do smaku cukrem, solą , pieprzem i sokiem z cytryny.    

Jestem Beata poznaj mnie bliżej

Dzięki zdobytej wiedzy z psychodietetyki i żywienia człowieka uczę jak osiągnąć zamierzony cel i utrzymać efekty. W moje Poradni Dietetycznej znajdziesz wsparcie dietetyczne i solidną dawkę motywacji. Nie tylko pomagam zmieniać nawyki żywieniowe i redukować zbędne kilogramy, ale również edukuję, wspólnie rozpoznajemy przyczyny niewłaściwego odżywiania się

Czytaj więcej

Zadzwoń, aby umówić się na wizytę

Gratulacje! Produkt został dodany do Twojego koszyka

Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

Ten produkt znajduje się obecnie w koszyku

Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka
Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.