Składniki odżywcze istotne w diecie osób z Hashimoto
W diecie osób z Hashimoto istotne znaczenie mają:
• Witamina D
U osób zmagających się z Hashimoto należy zwrócić szczególną uwagę na witaminę D. Wiele osób kojarzy ją z poprawą samopoczucia, lepszym nastrojem i większą ilością energii. I to rzeczywiście prawda. Mamy silne dowody na to, że witamina D wykazuje duży wpływ na nasz układ nerwowy, hormonalny i odpornościowy. Witamina D jest jedną z najważniejszych witamin, jeśli chodzi o poprawę zdrowia w Hashimoto. Wpływa na regulację układu odpornościowego i wykazuje działanie przeciwzapalne. Receptory witaminy D znajdują się w każdej komórce naszego ciała, także w tarczycy.
Witamina D wpływa na poprawę pracy tarczycy i może spowolnić przebieg niedoczynności tarczycy. Podniesienie poziomu witaminy D we krwi wpływa na zmniejszenie poziomu TSH.
Podstawowym źródłem witaminy D jest jej synteza podskórna przy udziale promieni słonecznych UVB, największa między godziną 12.00-15.00. Aby synteza witaminy D była możliwa, musimy w tym czasie ograniczyć w ciągu 15-20 minut używanie filtrów promieniowania UVA i UVB (które syntezę blokują) oraz odsłonić minimum 18% powierzchni ciała, co oznacza odsłonięcie twarzy, przedramion i łydek. Witamina D występuje także w żywności, jednak trudno jest dostarczyć wystarczającej ilości tego składnika z samego pożywienia. Do produktów żywnościowych bogatych w witaminę D zaliczamy jajka, produkty mleczne i tłuste ryby takie jak łosoś, makrela, sardynki, śledzie. Obecnie, właściwie przez cały rok, ze względu na tempo życia i ograniczenia wymagana jest suplementacja witaminy D w dawce uzależnionej od jej stężenia we krwi.
• Witamina B12
Niedobór witaminy B12 sprzyja wytwarzaniu nieaktywnej formy T3, czyli rT3. Niedokrwistość wynikająca z niedoboru witaminy B12 bardzo często współwystępuje z Hashimoto. Źródłem witaminy B12 jest mięso, mleko, jajka, ryby. Nie występuje w produktach pochodzenia roślinnego.
• Żelazo
Żelazo stanowi składnik peroksydazy jodującej, która bierze udział w syntezie hormonów tarczycy. Jego niedobór prowadzi do zmniejszenia syntezy hormonów tarczycy i zmniejszenia konwersji T4 do T3. Przyczynia się także do zwiększonego wydzielania TSH, powiększenia tarczycy i rozwoju niedoczynności. Żelazo występuje w produktach żywnościowych w dwóch formach – hemowej (mięso, ryby, jajka) i niehemowej (pestki, warzywa strączkowe, komosa ryżowa, orzechy, kakao itp.). Żelazo hemowe ma dużo lepszą przyswajalność. Istnieją substancje, które ułatwiają wchłanianie żelaza jak i takie, które utrudniają jego przyswajanie. Na lepsze wchłanianie i przyswajanie żelaza wpływa dodatek witaminy C w postaci produktów w nią bogatych lub suplementu. Z produktem bogatym w żelazo (zwłaszcza pochodzenia roślinnego) warto zjadać warzywa bogate w witaminę C np. paprykę, kapustę kiszoną. Również łączenie zwierzęcych źródeł żelaza ze źródłami roślinnymi, może zwiększyć stopień wchłaniania żelaza z tych drugich.
Suplementacja żelazem wymagana jest w stanach anemii.
• Selen
Jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy. Wchodzi w skład dejodynaz, które odpowiadają za konwersję T4 do T3. Przy niedoborach selenu konwersja jest upośledzona nawet u zdrowych osób. Selen wchodzi w skład peroksydazy glutationowej, która m.in. chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia. Wpływa na obniżenie ilości przeciwciał i poprawia strukturę tarczycy. Selen chroni tarczycę poprzez neutralizację szkodliwego nadtlenku wodoru, który powstaje w procesie utleniania jodu. Jego niedobór może wpływać na uszkodzenie struktury tarczycy, obniżenie aktywnej T3, nasilenie przebiegu Hashimoto. Najbardziej znanym źródłem selenu są orzechy brazylijskie. Znajdziemy go również w mięsie, rybach, jajach, nabiale, grzybach, czosnku.
• Cynk
Związek ten wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Niskie stężenie cynku w surowicy krwi wpływa na wzrost przeciwciał przeciwtarczycowych. Cynk potrzebny jest do produkcji TSH i konwersji hormonów tarczycy.
Konsekwencją niedoboru cynku w organizmie jest obniżenie stężenia T4 i T3, a co za tym idzie, rozwój objawów niedoczynności tarczycy. Wraz ze spadkiem cynku obniża się poziom T3 i spada spoczynkowe tempo przemiany materii.
Cynk znajduje się w mięsie, rybach, jajach, serach podpuszczkowych, kakao, pestkach, orzechach, nasionach, produktach zbożowych, roślinach strączkowych.
• Kwasy tłuszczowe omega 3
Kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjnie. Wpływają na poprawę pamięci i koncentracji. Ważne są dla prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego (budują osłonki mielinowe i błony komórkowe). W ich skład wchodzi kwas dokozaheksanowy (DHA) i kwas eikozapentanowy (EPA). Omega-3 hamują nadmierną odpowiedź układu immunologicznego. Poprawiają konwersję T4 do T3 w wątrobie i wrażliwość tkanek na działanie hormonów tarczycy. Wykazano również, że EPA działa ochronnie na komórki tarczycy i przeciwdziała ich destrukcji. Ponadto omega-3 łagodzą objawy skórne choroby Hashimoto. Źródłem omega-3 są przede wszystkim tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, śledź, węgorz, sardynki i szprot). Natomiast do źródeł roślinnych należy olej lniany, siemię lniane, olej rzepakowy czy orzechy włoskie.
Zdrowe odżywianie bogate w składniki odżywcze jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na większość wymaganych i istotnych w Hashimoto składników. Suplementacja natomiast powinna być uzupełnieniem diety, jeżeli z jakichś powodów jest ona niewystarczająca.
Cześć! Jestem Beata poznaj mnie bliżej
Jestem dyplomowanym dietetykiem z wieloletnim stażem pracy, zatem możesz mieć pewność, że będzie nad Tobą czuwała osoba, która ma doświadczenie i odpowiednie kwalifikacje. Moja oferta idealnie sprawdzi się u Ciebie jeśli: * chcesz zacząć jeść zdrowo i smacznie * nie chcesz rezygnować ze swoich ulubionych potraw * masz wrażenie, że ciągle jesteś na diecie, ale bez efektów * potrzebujesz indywidualnego podejścia lub diety w wybranych jednostkach chorobowych. Dokładnie tak jak Ty lubię jeść smacznie i zdrowo, ale nie lubię spędzać długich godzin w kuchni. Możesz mieć pewność, że potrawy, które dla Ciebie przygotuję nie będą czasochłonne, a proponowane przeze mnie smaki na pewno przypadną Ci do gustu. Przekonasz się, że Twoja dieta nigdy wcześniej nie była tak smaczna!
Czytaj więcej