Slide 2
Składniki odżywcze istotne w diecie osób z Hashimoto

Składniki odżywcze istotne w diecie osób z Hashimoto  

Calendar icon 23 listopada 2020

W diecie osób z Hashimoto istotne znaczenie mają: 


• Witamina D
U osób zmagających się z Hashimoto należy zwrócić szczególną uwagę na witaminę D. Wiele osób kojarzy ją z poprawą samopoczucia, lepszym nastrojem i większą ilością energii. I to rzeczywiście prawda. Mamy silne dowody na to, że witamina D wykazuje duży wpływ na nasz układ nerwowy, hormonalny i odpornościowy. Witamina D jest jedną z najważniejszych witamin, jeśli chodzi o poprawę zdrowia w Hashimoto. Wpływa na regulację układu odpornościowego i wykazuje działanie przeciwzapalne. Receptory witaminy D znajdują się w każdej komórce naszego ciała, także w tarczycy.
Witamina D wpływa na poprawę pracy tarczycy i może spowolnić przebieg niedoczynności tarczycy. Podniesienie poziomu witaminy D we krwi wpływa na zmniejszenie poziomu TSH.
Podstawowym źródłem witaminy D jest jej synteza podskórna przy udziale promieni słonecznych UVB, największa między godziną 12.00-15.00. Aby synteza witaminy D była możliwa, musimy w tym czasie ograniczyć w ciągu 15-20 minut używanie filtrów promieniowania UVA i UVB (które syntezę blokują) oraz odsłonić minimum 18% powierzchni ciała, co oznacza odsłonięcie twarzy, przedramion i łydek. Witamina D występuje także w żywności, jednak trudno jest dostarczyć wystarczającej ilości tego składnika z samego pożywienia. Do produktów żywnościowych bogatych w witaminę D zaliczamy jajka, produkty mleczne i tłuste ryby takie jak łosoś, makrela, sardynki, śledzie. Obecnie, właściwie przez cały rok, ze względu na tempo życia i ograniczenia wymagana jest suplementacja witaminy D w dawce uzależnionej od jej stężenia we krwi.


• Witamina B12
Niedobór witaminy B12 sprzyja wytwarzaniu nieaktywnej formy T3, czyli rT3. Niedokrwistość wynikająca z niedoboru witaminy B12 bardzo często współwystępuje z Hashimoto. Źródłem witaminy B12 jest mięso, mleko, jajka, ryby. Nie występuje w produktach pochodzenia roślinnego.


• Żelazo
Żelazo stanowi składnik peroksydazy jodującej, która bierze udział w syntezie hormonów tarczycy. Jego niedobór prowadzi do zmniejszenia syntezy hormonów tarczycy i zmniejszenia konwersji T4 do T3. Przyczynia się także do zwiększonego wydzielania TSH, powiększenia tarczycy i rozwoju niedoczynności. Żelazo występuje w produktach żywnościowych w dwóch formach – hemowej (mięso, ryby, jajka) i niehemowej (pestki, warzywa strączkowe, komosa ryżowa, orzechy, kakao itp.). Żelazo hemowe ma dużo lepszą przyswajalność. Istnieją substancje, które ułatwiają wchłanianie żelaza jak i takie, które utrudniają jego przyswajanie. Na lepsze wchłanianie i przyswajanie żelaza wpływa dodatek witaminy C w postaci produktów w nią bogatych lub suplementu. Z produktem bogatym w żelazo (zwłaszcza pochodzenia roślinnego) warto zjadać warzywa bogate w witaminę C np. paprykę, kapustę kiszoną. Również łączenie zwierzęcych źródeł żelaza ze źródłami roślinnymi, może zwiększyć stopień wchłaniania żelaza z tych drugich.
Suplementacja żelazem wymagana jest w stanach anemii.


• Selen
Jest niezbędny do produkcji hormonów tarczycy. Wchodzi w skład dejodynaz, które odpowiadają za konwersję T4 do T3. Przy niedoborach selenu konwersja jest upośledzona nawet u zdrowych osób. Selen wchodzi w skład peroksydazy glutationowej, która m.in. chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia. Wpływa na obniżenie ilości przeciwciał i poprawia strukturę tarczycy. Selen chroni tarczycę poprzez neutralizację szkodliwego nadtlenku wodoru, który powstaje w procesie utleniania jodu. Jego niedobór może wpływać na uszkodzenie struktury tarczycy, obniżenie aktywnej T3, nasilenie przebiegu Hashimoto. Najbardziej znanym źródłem selenu są orzechy brazylijskie. Znajdziemy go również w mięsie, rybach, jajach, nabiale, grzybach, czosnku.


• Cynk
Związek ten wykazuje działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Niskie stężenie cynku w surowicy krwi wpływa na wzrost przeciwciał przeciwtarczycowych. Cynk potrzebny jest do produkcji TSH i konwersji hormonów tarczycy.
Konsekwencją niedoboru cynku w organizmie jest obniżenie stężenia T4 i T3, a co za tym idzie, rozwój objawów niedoczynności tarczycy. Wraz ze spadkiem cynku obniża się poziom T3 i spada spoczynkowe tempo przemiany materii.
Cynk znajduje się w mięsie, rybach, jajach, serach podpuszczkowych, kakao, pestkach, orzechach, nasionach, produktach zbożowych, roślinach strączkowych.


• Kwasy tłuszczowe omega 3
Kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjnie. Wpływają na poprawę pamięci i koncentracji. Ważne są dla prawidłowego funkcjonowania ośrodkowego układu nerwowego (budują osłonki mielinowe i błony komórkowe). W ich skład wchodzi kwas dokozaheksanowy (DHA) i kwas eikozapentanowy (EPA). Omega-3 hamują nadmierną odpowiedź układu immunologicznego. Poprawiają konwersję T4 do T3 w wątrobie i wrażliwość tkanek na działanie hormonów tarczycy. Wykazano również, że EPA działa ochronnie na komórki tarczycy i przeciwdziała ich destrukcji. Ponadto omega-3 łagodzą objawy skórne choroby Hashimoto. Źródłem omega-3 są przede wszystkim tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, śledź, węgorz, sardynki i szprot). Natomiast do źródeł roślinnych należy olej lniany, siemię lniane, olej rzepakowy czy orzechy włoskie.


Zdrowe odżywianie bogate w składniki odżywcze jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na większość wymaganych i istotnych w Hashimoto składników. Suplementacja natomiast powinna być uzupełnieniem diety, jeżeli z jakichś powodów jest ona niewystarczająca.

Cześć! Jestem Beata poznaj mnie bliżej

Jestem dyplomowanym dietetykiem z wieloletnim stażem pracy, zatem możesz mieć pewność, że będzie nad Tobą czuwała osoba, która ma doświadczenie i odpowiednie kwalifikacje. Moja oferta idealnie sprawdzi się u Ciebie jeśli: * chcesz zacząć jeść zdrowo i smacznie * nie chcesz rezygnować ze swoich ulubionych potraw * masz wrażenie, że ciągle jesteś na diecie, ale bez efektów * potrzebujesz indywidualnego podejścia lub diety w wybranych jednostkach chorobowych. Dokładnie tak jak Ty lubię jeść smacznie i zdrowo, ale nie lubię spędzać długich godzin w kuchni. Możesz mieć pewność, że potrawy, które dla Ciebie przygotuję nie będą czasochłonne, a proponowane przeze mnie smaki na pewno przypadną Ci do gustu. Przekonasz się, że Twoja dieta nigdy wcześniej nie była tak smaczna!

Czytaj więcej

Zadzwoń, aby umówić się na wizytę

Gratulacje! Produkt został dodany do Twojego koszyka

Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

Ten produkt znajduje się obecnie w koszyku

Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka
Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.