Slide 2
Jak jeść zdrowo i nie przepłacać?

Jak jeść zdrowo i nie przepłacać?  

Calendar icon 09 listopada 2020

Myślisz o zmianie sposobu odżywiania, chcesz jeść zdrowo, ale uważasz, że Cię na to nie stać? Tylko drogie i ekologiczne produkty mają, według Ciebie, moc poprawiającą samopoczucie czy odchudzającą? Zejdź na ziemię, to bzdura. Mylnie kojarzysz zdrowe odżywianie z produktami kosztującymi kilkadziesiąt złotych, kupowanymi wyłącznie w eko-sklepach.


W tym wpisie chcę podzielić się z Wami wskazówkami jak jeść zdrowo, bez dużych nakładów finansowych. Tak, to jest możliwe! Jestem dietetykiem, ale również konsumentką i nie należę do osób, które wydają na jedzenie niebagatelne kwoty. Jednakże, pod pozorem złudnych oszczędności nie sięgam także po śmieciowe jedzenie. Dbam o samopoczucie i zdrowie swoje i mojej rodziny, planuję zakupy i czytam etykiety produktów.


Jak zatem zaplanować zdrowe, rozsądne zakupy i nie przepłacić:
1. Zaplanuj posiłki i sporządź listę zakupów
Ten punkt to must have optymalizacji wydatków na jedzenie. Warto zaplanować jadłospis na okres przynajmniej kilkudniowy, przejrzeć zasoby własnej lodówki, ocenić zapotrzebowanie na produkty. Bieżące zapisywanie produktów, które akurat się skończyły jest dobrym rozwiązaniem. Gwarantuje, że w domu niczego nie zabraknie, a dodatkowo taka lista uchroni przed zakupem niepotrzebnych produktów. Przemyślane planowanie jadłospisu pozwoli na dokonanie zakupów według rozpisanej listy. Jakie jeszcze są korzyści z takiego planu? Nie marnujesz jedzenia, bo wiesz ile i czego kupić i jak wykorzystać to, co zostaje, nie tracisz czasu na zastanawianie się co zjeść, wprowadzasz regularność spożycia posiłków.


2. Wybieraj produkty sezonowe, zamrażaj i rób przetwory
Latem, gdy jest sezon na świeże owoce i warzywa, ich cena jest niższa, niż zimą (dodatkowo w sezonie mają wyższą wartość odżywczą). Jeżeli miewasz tak, że zimą masz ochotę na truskawki – zamrażaj i rób przetwory. W ten sposób zachowasz smaki lata, ale przede wszystkim ograniczysz wydatki na jedzenie. Domowe przetwory są zdrowsze niż kupowane, ponieważ Ty decydujesz co się w nich znajdzie, ile dodasz cukru, czy użyjesz substancji żelującej itp. A w przygotowaniu przetworów i mrożonek ograniczyć Cię może tylko wyobraźnia i zasoby zamrażalnika i spiżarni.


3. Wybieraj produkty, z których przygotować można wiele dań
Warzywa okopowe – ziemniaki, buraki, marchew, pietruszka, kapusta, cukinia, dynia; warzywa strączkowe – soczewica, ciecierzyca; kasze – jaglana, gryczana, płatki owsiane…to tylko kilka przykładów produktów, które wykorzystać można do przygotowania mnóstwa różnych dań, a które nie zszokują Cię ceną. Można wykorzystywać je do sporządzania pysznych, sycących zup, sałatek, past kanapkowych, ciast i wiele innych.

4. Kupuj w większych opakowaniach
Wszystkie produkty sypkie, typu kasza, ryż, groch, fasola, płatki owsiane bardziej opłaca kupować się w kilogramowych opakowaniach. Ich cena jest zazwyczaj niższa od tej, jaką sprzedawca proponują nam np. za 400 g tego samego produktu. Warto porównywać do siebie ceny za kilogram kupowanych produktów.


5. Przygotowuj w domu
Domowe jedzenie smakuje lepiej, ale również jest tańsze niż np. zamawianie posiłków. W domu można również przygotować wiele zdrowych produktów – wartościowe obiady, sałatki, pasty kanapkowe, mleka roślinne z płatków owsianych czy wiórek kokosowych czy zdrowe słodkości, choćby z dodatkiem pulpy z wiórek, która zostanie po przygotowaniu domowego mleka. Zero waste!


6. Hoduj zioła, kiełki
Kosztuje to niewiele i pieniędzy i czasu, a świeże zioła i kiełki – bogactwo witamin, można mieć przez cały rok pod ręką, dodawać do sałatek, kanapek.


7. Pij wodę
Gasi pragnienie i doskonale nawadnia organizm, a przy tym kosztuje 3x mniej niż kolorowe, słodzone napoje, obfitujące w cukier!


8. Nie rób zakupów „na głodzie”
Takie zakupy zwykle są chaotyczne, istnieje ryzyko, że w Twoim koszyku wylądują produkty niepożądane i mało wartościowe.


Czy przekonałam Was, że zdrowo wcale nie oznacza drogo? Wystarczy wiedzieć co i jak kupować oraz zdać się na własną kreatywność i pomysłowość w kuchni!

Jestem Beata poznaj mnie bliżej

Dzięki zdobytej wiedzy z psychodietetyki i żywienia człowieka uczę jak osiągnąć zamierzony cel i utrzymać efekty. W moje Poradni Dietetycznej znajdziesz wsparcie dietetyczne i solidną dawkę motywacji. Nie tylko pomagam zmieniać nawyki żywieniowe i redukować zbędne kilogramy, ale również edukuję, wspólnie rozpoznajemy przyczyny niewłaściwego odżywiania się

Czytaj więcej

Zadzwoń, aby umówić się na wizytę

Gratulacje! Produkt został dodany do Twojego koszyka

Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka

Ten produkt znajduje się obecnie w koszyku

Kontynuuj zakupy Przejdź do koszyka
Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.