Dieta w Twoim idealnym rozmiarze

Odżywianie to część naszego życia, w związku z tym powinno dostarczać nie tylko ważnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach, ale i przyjemności. Stan naszego zdrowia uzależniony jest od sposobu odżywiania. Wybór właściwych produktów w codziennej diecie ma ogromne znaczenie dla zapewnienia zdrowia, energii życiowej.

W celu uzyskania jak najdokładniejszych wyników na analizatorze składu ciała przed pierwszą konsultacją dietetyczną należy:

- powstrzymać się przed spożyciem napojów na ok. 1h przed wizytą,

- do pomiaru tkanki tłuszczowej należy mieć pusty pęcherz,

- niewskazane są pomiary tkanki tłuszczowej u pacjentów z rozrusznikiem serca, kobiet w ciąży

 

 PRZED PIERWSZĄ KONSULTACJĄ NALEŻY ZAPOZNAĆ SIĘ Z ZASADAMI WSPÓŁPRACY

Na pierwsze spotkanie w Poradni należy przynieść aktualne wyniki badań lekarskich m.in. morfologia, badanie moczu, lipidogram + poziom homocysteiny, poziom glukozy, hormonów tarczycy, CRP, W przypadku nie posiadania aktualnych wyników odpowiednie badania zleci dietetyk - współpracujemy z laboratorium diagnostycznym DILAB, w ofercie 15% zniżki na każde badanie. Ważny będzie również spis aktualnie zażywanych leków i suplementów. Pomocne w rozpoznaniu zwyczajów żywieniowych jest również zabranie notatki, opisującej spożycie posiłków i napojów w ostatnich 2-3 dniach (nazwa posiłku, godziny spożycia, skład posiłku, ilość danego posiłku – np. 2 kromki chleba, plasterek szynki itp.).

PODCZAS KONSULTACJI DIETETYCZNEJ

Podczas pierwszej konsultacji dietetycznej, trwającej ok. 60 minut dietetyk przeprowadza szczegółowy wywiad żywieniowy i zdrowotny, pozwalający poznać dotychczasowe nawyki żywieniowe, preferencje kulinarne, styl życia, poziom aktywności fizycznej Pacjenta. Dokonuje również komputerowej analizy składu ciała na specjalistycznym urządzeniu marki Tanita, które określa zawartość tkanki tłuszczowej, tkanki mięśniowej, kości i wody wraz z rozmieszczeniem poszczególnych składowych na określonych partiach ciała. Uzyskane informacje są podstawą do określenia celu i przygotowania indywidualnego planu żywieniowego. 

Uwzględniając tryb życia oraz możliwości związane z przygotowaniem posiłków diety dopasowywane są tak, aby były wygodne do wdrożenia i smaczne. Podczas redukcji tkanki tłuszczowej jadłospisy układane są cyklicznie co 2 tygodnie  - pozwala to na bieżące uzupełnianie składników odżywczych potrzebnych organizmowi oraz dopasowanie do aktualnej fazy odchudzania, by efekt redukcji i zmiany nawyków żywieniowych przebiegał prawidłowo.

WIZYTY KONTROLNE

Odbywają się co 2 tygodnie, czas wizyty to ok.30 minut. Podczas wizyty kontrolnej dietetyk przeprowadza analizę składu ciała monitorującą zmiany w parametrach organizmu, omawia z pacjentem dotychczasowe osiągnięcia. Specjalista wspólnie z pacjentem analizuje problemy, rozwiązuje wątpliwości, pracuje nad motywacją, by osiągać wytyczone cele.

 

Go to top