731

Suplementy diety są środkami spożywczymi i muszą odpowiadać definicji żywności zawartej w rozporządzeniu (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r., zgodnie z którą: „żywność (środek spożywczy) oznacza jakiekolwiek substancje lub produkty przetworzone, częściowo przetworzone lub nieprzetworzone, przeznaczone do spożycia przez ludzi, lub których spożycia przez ludzi można się spodziewać”.

Kontynuuj czytanie
403

Jesienną porą nasz organizm spala więcej kalorii, aby oprócz obsłużenia zwykłych procesów życiowych ogrzać ciało w niższej temperaturze otoczenia. Jak powinien wyglądać jadłospis w tym czasie?

Kontynuuj czytanie
570

Jak donoszą najnowsze badania ze świata biologii i mikrobiologii niektóre szczepy bakterii mogą wpływać korzystnie na organizm ludzki, poprzez odbudowę mikroflory jelitowej, będącej naszą „wewnętrzną barierą zdrowotną”. Nasz mikrobiom odrywa kluczową role w wielu procesach życiowych, od narodzin, aż do wieku starczego.

Kontynuuj czytanie
414

Witamina D odgrywa dużą rolę w zapobieganiu krzywicy – ten fakt zna wiele osób. Jednakże witamina ta ma wpływ wykraczający znacznie poza układ kostny, co wykazało wielu naukowców w setkach opublikowanych prac naukowych.

Kontynuuj czytanie
569

Skóra jest odzwierciedleniem naszego stanu zdrowia i sposobu w jaki się odżywiamy. Pojawiające się zmiany skórne bardzo często świadczą o różnych niedoborach lub też nadmiarach witaminowych. W tabeli przedstawiono wpływ witamin rozpuszczalnych w tłuszczach na skórę i ich źródła w pożywieniu.

Kontynuuj czytanie
527

Nie wszystkie kilogramy są sobie równe.

Czy kiedykolwiek marzyłeś, by cały tłuszcz w Twoim organizmie w cudowny, magiczny sposób zniknął? Jakie byłoby życie całkowicie pozbawione tłuszczu?

Kontynuuj czytanie
491

Zawarte na opakowaniach produktów przeznaczenia spożywczego informacje, w postaci etykiet umożliwiają każdemu konsumentowi zapoznanie się z istotną wiedzą, mówiącą o zawartości danego produktu, który planujemy zakupić, a następnie skonsumować.

Czytanie etykiet powinno być kluczowym czynnikiem, decydującym o wyborze produktu spożywczego aniżeli jakakolwiek reklama, czy opakowanie wierzchnie produktu, przyciągające i pobudzające nasze zmysły z tego względu, iż jedynie etykieta informuje nas o rzeczywistym składzie i wartościach odżywczych produktu. Daje możliwość świadomego wyboru  tego co spożywamy, gdyż pewne dodatki spożywcze niosą za sobą szereg niekorzystnych konsekwencji, ujawniających się w czasie późniejszym, często w postaci schorzeń i chorób dietozależnych.

Kontynuuj czytanie
469

Obecnie panujący na rynku zwiększony popyt na tzw. „żywność naturalną” w dużym stopniu kładzie nacisk na wybór tłuszczów roślinnych. Konsumenci coraz częściej i słusznie wybierają produkty, które nie są wytwarzane na drodze ekstrakcji olejów z nasion rozpuszczalnikami organicznymi a także nie są poddawane późniejszej rafinacji fizycznej i chemicznej.

Kontynuuj czytanie
396

Błonnik, znany również jako włókno pokarmowe, to najbardziej niezrozumiała broń w odżywczym arsenale. Panuje powszechne przekonanie, że błonnik ma znaczenie dla przewodu pokarmowego – pozwala, by rytm pracy jelit był regularny, odgrywa istotną rolę w prewencji raka jelita grubego i zapalenia uchyłków jelita. Wszystko to prawda, jednakże błonnik ma duże większe znaczenie.

Kontynuuj czytanie
780

Odpowiednie nawodnianie organizmu dla naszego zdrowia stanowi ważną podstawę. Ze względu na strukturalna funkcję wody wszystkich komórek i tkanek, która jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesu trawienia, wewnątrzustrojowego transportu składników odżywczych i produktów przemiany materii, umożliwia właściwą ruchliwość stawów oraz pełni istotną funkcję w regulacji temperatury ciała.

Kontynuuj czytanie
497

Każda skuteczna dieta, jaką kiedykolwiek opracowano ogranicza cukier, zdecydowanie najbardziej uzależniający dodatek znany ludzkości. Gdy przemysł spożywczy dodaje go do jedzenia, by podnieść walory smakowe, konsumenci kupują więcej. Niektóre wersje cukru są obecne w dosłownie każdym typie przetworzonego jedzenia, jaki jest obecnie produkowany na świecie!

Kontynuuj czytanie
591

 

Otyłość w swym zrozumieniu nie jest wyłącznie chorobą, jest to stan patologicznego wzrostu masy tkanki tłuszczowej, niosącej za sobą rozwój wielu ogólnoustrojowych schorzeń, których jest przyczyną tj.: nadciśnienie tętnicze, udary, zawały, chorobę niedokrwienną serca, nowotwory złośliwe, cukrzycę i wiele innych. W 95% jest prostym następstwem nadmiaru energii pobranej z pożywienia, wówczas energia niewydatkowana przez organizm gromadzi się w postaci tkanki tłuszczowej.

Kontynuuj czytanie
375

Witamy w Czytelni Poradni Dietetycznej DIETOLINIA!

Na bieżąco będziemy serwować Państwu garść informacji ze świata dietetyki. Nie zabraknie nowinek dietetycznych, rzetelnych artykułów o tematyce żywieniowej, a także najnowszych zaleceń, dotyczących racjonalnego, zdrowego odżywiania. W Czytelni znaleźć można będzie również przepisy na smaczne, lekkie dania dietetyczne :)

Życzymy miłej lektury!

Kontynuuj czytanie

Godziny pracy Poradni

Obecnie - zapisy i prowadzenie Pacjentów tylko online.
Szczegóły w zakładce Cennik plan online lub pod nr telefonu 732 923 718

 

 

Go to top
Obecnie - zapisy i prowadzenie Pacjentów tylko online. Szczegóły w zakładce Cennik plan online lub pod nr telefonu 732 923 718     Przejdź